Op reis grijp je vaker naar je portefeuille dan je denkt: inkopen, waarborgen, verplaatsingen, restaurants, ... Uiteindelijk zijn er vele manieren om te betalen: cash, bankkaart, kredietkaart of een cheque. Wat is het beste?

Met welk geld betaal je best in het buitenland?

Voor iedere betaling kan je best nagaan of het bedrag en de lokatie wel overeenstemmen met je betaalwijze. Een overzicht.

Cash geld

In de eurozone moet je geen grote reserves op zak hebben. Voor kleine uitgaven volstaan enkele biljetten van 5 of 10 euro.

Voor landen buiten de eurozone, ligt dat even anders. Daar kan je maar beter een groter bedrag in cash op zak hebben.

Als het toch ter plaaste moet gebeuren, ga dan naar een wisselkantoor of bank. Op luchthavens en stations krijg je zelden een volledig beeld van de wisselkoersen.

Bankkaart of kredietkaart ?

Als je binnen de eurozone blijft, kies je best Maestro als betalingssysteem. De meeste Belgische bankkaarten ondersteunen het Maestro-systeem. De kosten voor een betaling of om geld uit de muur te halen zijn even hoog als in België.

Buiten Europa kan je best een kredietkaart bovenhalen. Daarmee wentel je de transactiekosten van de betaling af op de handelaar, niet op jezelf. Ongeacht het land (Europees of niet) kan je best voor prijzige aankopen je kredietkaart bovenhalen. Daarmee is het bedrag niet meteen van je rekening afgetrokken en ben je niet meteen geblokkeerd. Met Maestro is dat wel het geval.

Traveller's cheques

De Traveller's cheque - een echte klassieker - koop je voor een bepaalde waarde in België en kan je op je lokatie inruilen tegen lokale centen. Bij Thomas Cook en American Express kan je nog terecht voor traveller's cheques.

De cheques zijn levenslang geldig en bovendien is er een garantie voorzien in geval van diefstal of verlies. De meeste wereldwijde munten ondersteunen het systeem waardoor je zowat overal in de wereld uit de voeten raakt met traveller's cheques, zeker op plaatsen die niet op kredietkaarten voorzien zijn.

Neem uw voorzorgsmaatregelen...

  • Ook via de telefoon wissel je best geen gevoelige gegevens uit met mensen die je niet persoonlijk kent. Twijfel niet om bij verdachte telefoons om bedenktijd te vragen. Je kan later de draad terug oppikken met kennis van zaken;
  • Zodra je een betaling met een bankkaart uitvoert, mag je nooit uit het oog verliezen wat er met uw kaart gebeurt;
  • Toets je geheime code in op een terminal, dek dan altijd met jeandere hand het toetsenbord af. Zo verhinder je dat omstaanders of camera's jouw toetsen registreren. Als ze vervolgens op een sluwe manier aan uw kaart geraken (diefstal, skimming), ben je een vogel voor de kat;
  • Vernietig altijd documenten of afschriften waar persoonlijke informatie opstaat. Scheuren volstaat niet, met een versnipperaar raak je veel verder. Zorg ervoor dat niemand de puzzel nog kan samenleggen.